Ez egy rendhagyó rész. Használati utasítás a panellakások liftjéhez.

Még emlékszem a régi liftre, vörös színű (szoci),  fém kezelőpult, különböző színű műanyag, pici rugós gombokkal, és 20W-os fénycsöves neon világítással. A liftek többségéről azt érdemes tudni, hogy a Ganz-MÁVAG lifteket gyártó részlegében készültek, eredetileg Schindler licencia alapján. Tömegcikk volt, és még most is az. Relés vezérléssel, az emeleteket egy tárcsára szerelt érintkezősor számlálta. Minden liftszerelő rémálma, akkoriban modern dolog volt. A iftgépház szerves tartozéka a falra függesztet ék alakú fékkar. Ezt a kellő lyukba behelyezve és nagy erővel meghúzva lehetett csiga módba kapcsolni a liftet, és a legközelebbi emeletre megérkezve kimenteni a bent rekedt embereket. Történt egyszer, még 2003-ban, hogy a liftünbk reléi, vezérlőtárcsái elkezdték felmondani a szolgálatot. Utolsó dalukat csettegve énekelték, miközben megpróbálták mozgásra bírni az amúgy modernnek számító aszinkron motort. Sikertelenül. Napjában háromszor ha rossz volt a lift, az jónak volt mondható. Aztán egy nap meguntunk, a ház kiadott kétmillió forintot egy ruháésszekrény-méretű nyomtatott-áramkör temetőből álló vezérlésre. A relék elhallgattak, a fékkar lekerült a falról, helyette egy teknősbéka-üzemmód három gombja és egy ízléses dobozka lett elhelyezve a falon. A relék 2003 májusában csettentek utóljára, majd végleg elnémultak. Ipari mementó: a gépházban még midnig ott vannak a funkciójukat vesztett mágneskapcsolók, alkatrészbázisként szolgálnak.

Ezen bevezető után ismerkedjünk meg a relés liftek működtetésével. 

---LIFT-ÜZEMELTETÉSI TÍZPARANCSOLAT---

1. Nyissuk ki az ajtót. (Igen azt a pirosat. Mégis,  mit vártál, milyen színű lenne??)

2. Miután ráeszméltünk, hogy a lift nincs az emeleten, csukjuk be az ajtót, és hívjuk fel a liftet.

3. Miután fényrobbanáést okozva megérkezett, nyissuk ki újból az ajtót. (igen, még mindig piros színe van)

4. Szálljunk be, engedjük, hogy becsapódjon mögöttünk az ajtó.

5. álljunk szembe a kezelőpulttal, és nyomjuk meg a kívánt emelet gombját.

6. Miután a lift tetejére szeretl hangszórón keresztül bejelentkezett a kezelő, kérjünk elnézést, és vegyük le ujjunkat a vészcsengő feliratú gombról.

7. Mostmár tényleg az emelet gombját nyomjuk meg, amire a lift andalító csettegésekkel becsukja az ajtót, és megindul lefele.

8. Ne essünk pánikba, a STOP gomb nem azért van, hogy mi állítsuk meg a kellő emeleten a liftet. A lift (bármily meglepő) meg tud állni ott, ahol mi kértük.

9. Miután kinyílt az ajtó, fújogassuk meg a sajgó mutatóujjunkat, amit a belső liftajtó odacsukott.

10. Szálljunk ki, és engedjük, hogy az ajtó becsapódjon mögöttünk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tigrisblog.blog.hu/api/trackback/id/tr61942419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása