Mai részünkben egy kicsit az etológia vizeire evezünk. (az etológia az állatok viselkedését vizsgáló tudományág, a zoológia egyik szakterülete.)

Hogy miért pont állat? Erre mindenki tudja a választ, akiben van egy kis ösztönös utálat a hangoskodó/idegesítő szomszédok iránt.

Mik azok a timbergeni kérdések?

Ezeket a kérdéseket Niko Timbergen atyánk találta ki. a kérdések a következőek:

-mechanizmus: "hogyan" csinálja az állat az adott tevékenységet;
-funkció: "miért" viselkedik úgy az állat;
-ontogenezis: hogyan változik az adott viselkedés az állat egyedfejlődése során,
-evolúció: hogyan változott a vizsgált viselkedés az adott állatfaj törzsfejlődése során.

Ezeket a kérdéseket fogjuk most a szomszéd esetében feltenni, majd megválaszolni. A kapott válaszokból kész a szomszéd jellemzése. Konkrét szitu: a szomszéd feljön panaszkodni, mert túl hangosan énekel a T.O. a fürdőkádban.

Kezdjük az elsővel.

-Hogyan csinálja a szomszéd az adott tevékenységet? A szomszéd arrogánsan dobol az ajtón, amíg az ki nem nyílik. (na nem magától.) A szemei mélyen ülő malacszemek, körülötte táskák, arckifejezése közepes méretű dühöt árul el, hanghordozása, szókincse kritikán aluli. Minden második mondat tőmondat, vagy egy-két szavas káromkodássorozat. A nyakán furcsán rángatózó ér látványa kicsit undorító lehet. Viselkedéséből arra következtethetünk, hogy borzasztóan ideges.

-Miért viselkedik így a szomszéd? Jelen esetben a testi reakciók ösztönösek,  az okuk nyilvánvalóan az, hogy nincs otthon füldugó, vagy éppen használatban van az az egy pár is. Vagy csak szimplán nem találja a tévé távszabályzóján a hangerőszabályozó gombot. Vagy csak szimplán unatkozik,  és azt figyeli, kibe tudna belekötni, hogy aztán kielégülhessen.

-Hogyan változott a szomszéd viselkedése az egyedfejlődés során? Nos, erre csak annyit tudok mondani, hogy sehogy, maximum annyival észlelhető változás, hogy nem a bunkójával vágja fejbe az emebrt, hanem a jóval könnyebb mobiltelefonján rendőrt hív. A rendőr is egy furcsa álalt, róluk is írok majd.

-Hogyan változott maga a viselkedés a szomszédok törzsfejlődése során? Érdekes kérdés, mivel a történelem nem tudja, hogy mióta létezik olyan, hogy szomszéd. És hogy mióta létezik a szomszédok közötti rossz viszony? (tisztelet a kivételeknek, ugyanis vannak!)

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a szomszéd arrogáns viselkedését számos tényező kiválthatja: iylenek az unalom, vagy az, hogy zavarja valami a fülét/neadjisten az orrát. A heves reakciók nem mindig indokoltak. Jó tanácsom tehát az, hogy zajongjunk, annyit amennyit akarunk, de NE NYISSUNK AJTÓT, ha a szomszéd panaszkodni jönne. Ne feledjük továbbá, hogy a szomszéd szemében mi vagyunk az "utálatos szomszédok."

Nemsokráa folytatjuk. Mit tegyünk, ha feljön a szomszéd? Hogyan intézzük el humorosan a dolgot? Ezekre a kérdésekre fogok választ adni a következő részben.

A bejegyzés trackback címe:

https://tigrisblog.blog.hu/api/trackback/id/tr97942410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása